Preporuka izložbi
Marija Braut:

Marija Braut: "Nepoznati Zagreb"

(Zagreb, Umjetnički paviljon, 26. srpnja - 7. rujna)

"Nepoznati Zagreb Marije Braut" izložba je kojom Umjetnički paviljon pruža mogućnost pogleda na Zagreb kakav je bio nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi, hoteli... Riječ je o izložbi koja takav Zagreb dokumentira kroz fotografije ugledne hrvatske fotografkinje Marije Braut. Izložbu čini stotinjak fotografija od kojih je gotovo osamdeset do sada neizlagano. Naglasak pri izboru stavljen je na privatnu arhivu fotografkinje te na foto-arhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negative koje je Marija Braut darovala Muzeju grada Zagreba.

Više informacija >>>

Reklama filmskog poduzeća Jadran film, Franje Ledića, 1926. god.

Grad filma - tvornica snova

(Zagreb, Muzej grada Zagreba, 24. srpnja - 2. studenog)

Izložba tematizira povijest filmske industrije u Zagrebu, koji od 1896. godine živi s filmom razvijajući se u jedno od najvažnijih središta filmske produkcije u regiji, o čemu svjedoče izloženi predmeti - nagrade, plakati, fotografije, scenariji, kostimi, isječci iz filmova...U Zagrebu su snimani mnogi svjetski poznati (i gotovo nepoznati) filmovi i serije. Zahvaljujući tome na izložbi se može vidjeti niz filmskih nagrada bitnih za filmsku povijest Hrvatske, od Oscara preko venecijanskoga Zlatnog lava i pulske Arene do Zlatne nimfe s festivala u Monte Carlu; filmske plakate za prve filmove snimane u Hrvatskoj, plakat za film Bitka na Neretvi - Picassov rad; fotografije sa snimanja filmova, scenariji, kostimi i sl.

Više informacija >>>

Posjetite stan arhitekta Viktora Kovačića

(Masarykova 21)

U ponedjeljak, 28. srpnja Muzej grada Zagreba obilježava 140. obljetnicu rođenja našeg slavnog arhitekta Viktora Kovačića (Ločendol, 28.7.1874. - Zagreb, 21.10.1924.). Tom prigodom stan arhitekta Viktora Kovačića smješten u Masarykovoj 21, bit će otvoren za posjete od 11 do 17 sati, uz slobodan ulaz. Stan, koji je potpuno sačuvan u izvornom obliku, darovala je gradu Kovačićeva supruga Terezija te je pretvoren u memorijalnu zbirku kojom danas upravlja Muzej grada Zagreba.

Više informacija >>>

Struggling Cities

(Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, 23. srpnja - 2. kolovoza)

Koristeći modele i različite medije poput animacije, fotografije i video snimaka, izložba "Struggling Cities - japanski urbanistički projekti iz šezdesetih" prikazuje eksperimentalne prijedloge arhitekata 1960.-tih kao ishodište, situacije i okolnosti koje okružju gradove do sada, kao i specificnosti današnjeg Tokyja. Izložba je posvećena urbanizmu te je podijeljena u 4 osnovne jedinice: Povijest idealnog grada, Urbanistički projekti u Japanu, Urbanizam svjetskih gradova i Problematika gradova današnjeg vremena.

Više informacija >>>

Tisja Kljaković: "Život je umjetnost"

(Plamižana, posjed Meneghello, 26. srpnja - 12. kolovoza)

"U duhu enformela, Tisja lijepi nepravilne, izlomljene daščice koje slaže formirajući debla i krošnje stabala, otoke na morskim pučinama, namještaj u funkciji scenografije glavnim akterima ili pak omeđene plohe koje su u funkciji definiranja prostora. Time stvara reljefnu površinu ulazi u prostor i dinamizira površinu slike.(...) Njezino slikarstvo glorificira, osviještenu jednostavnu svakodnevnicu, glorificira ljubav, prirodu, jedinstvo, neposrednost. Te slike su protuteža pesimizmu i dehumanizaciji društva, međuljudskih ali i partnerskih odnosa, nestalnosti i umjetno proizvedenoj dosadi." Mirela Duvnjak, iz predgovora

Više informacija >>>

Cinemaniac 2014: Paper Movies & Kino umjetnika / Artists' Cinema

(Pula, MMC Luka, 20. srpnja - 6. kolovoza)

Cinemaniac predstavlja istraživačku platformu koja propituje veze filma i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program Pulskog filmskog festivala. Ovogodišnje izdanje Cinemaniaca, koje se otvara u Multimedijalnom kulturnom centru Luka u nedjelju, 20. srpnja, sastoji se od dva dijela: izložbe "Paper Movies" i programa projekcija "Kino umjetnika". Izložba Paper Movies predstavlja fragmentarnu putanju "papirnatih filmova" kroz kolaž, crtež, found footage, video, animaciju, fotografiju kao dio filmskog eksperimenta, eksperimenta "s filmom i oko filma", prostor u kojemu se istražuju granice medija. Program Kino umjetnika realizira se paralelno u galeriji Aneks (MMC Luka) i Kinu Valli, te obuhvaća recentnu audiovizualnu produkciju filmova umjetnika, radove koji nastaju na mjestu susreta suvremene umjetnosti i kinematografije.

Više informacija >>>

Marija Ujević Galetović

Marija Ujević Galetović kod Meštrovića

(Split, Galerija Meštrović, 17. srpnja - 14. rujna)

"Vrt Galerije Meštrović i ovaj put je, izložbom "Marija Ujević Galetović kod Meštrovića" u kojoj prikazujemo njezine kiparske i slikarske radove, postao mjesto susreta dviju umjetnosti čije se podudarnosti stapaju u začudnoj razigranosti oblika, sjena, odsjaja... Izloženi radovi u vrtu, tik uz Meštrovićeva remek- djela i u podnožju velebne palače Galerije Meštrović, prepušteni su gledatelju i njegovoj istovremenoj analizi i usporedbi s Meštrovićevim ostvarenjima za koja je i stvoren cijeli ambijent. U dosadašnjim izdanjima iz ciklusa "Umjetnik kod Meštrovića" suočio sam niz značajnih umjetnika s Meštrovićem vodeći računa o njihovu integritetu, no ovom prigodom, dovodeći umjetnost Marije Ujević Galetović u Meštrovićevo okrilje, nisam imao potrebu "štititi" je od Meštrovića." Andro Krstulović Opara, iz predgovora

Više informacija >>>

Vilim Svečnjak:

Vilim Svečnjak: "Žar boje"

(Labin, Gradska galerija, 22. srpnja - 11. kolovoza)

"Velik je njegov opus: tisuće djela (ulja, crteža, grafika, monotipija, kolaža, skica, krokija, scenografija, batika, tapiserija, stakla, keramika). Izbor slika za labinsku izložbu počiva na nekoliko tematskih i stilskih okosnica koje otkrivaju značenje boje u Svečnjakovom stvaranju: boja je iskazana u funkciji kolorističkog strukturiranja motiva, u snažnom pulsiranju i unutrašnjem naboju, ali i u emotivnoj ekspresiji proizašloj iz dubine njegova osjećanja svijeta. Svečnjak je usporedno slikao tragične prizore i sunčane krajolike, zanosne ženske aktove, portrete i cvijeće, slike u kojima je poput znanstvenika razrađivao probleme kompozicije, prostora i svjetla." Branka Arh, iz predgovora kataloga izložbe

Više informacija >>>

Vera Fischer, Djevojačko kolo, oko 1975.

Vera Fischer u Radničkoj galeriji

(Zagreb, 16. srpnja - 3. rujna)

U Radničkoj galeriji u Zagrebu, u srijedu, 16. srpnja u 19 sati otvara se izložba "Vere Fischer. Preživjela". Na otvorenju će se predstaviti monografija autorice Branke Hlevnjak "Vera Fischer. Od pop arta do misionarstva" o kojoj će govoriti Ariana Kralj, Jasminka Domaš i Darija Alujević. Leila Mehulić u predgovoru izložbe o Veri Fischer piše: " Egzistencijalno lutanje u mladenačkim godinama nagovijestilo je nestalnu narav umjetničkog rukopisa. U svijetu likovnosti razmjerno je malo autora koji su spremni u potpunosti izmijeniti svoj stil. Za takav suicid valja biti lišen karakterne samoobmane, biti dovoljno žilav i lud. Bez potrebe da se ukorijeni, Fischerova se svakog desetljeća preobražavala, pa su dionice opusa, koji je bujao od 1950-tih do kraja 1980-ih godina, dojmljiv dokaz hrvatske zastupljenosti na poligonu velikih umjetničkih pokreta."

Više informacija >>>

Aktualne izložbe

Bajkovita čipka Rusije u Zadru

(Narodni muzej Zadar, 3. lipnja - 31. kolovoza)

Izložba Bajkovita čipka Rusije priča je o vologodskoj čipki na batiće, najpoznatijoj čipki Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra. Gostovanje izložbe Muzeja čipke iz Vologde u Hrvatskoj započelo je u Muzeju Mimara u Zagrebu, a od 3. lipnja može se razgledati u Narodnom muzeju Zadar gdje će biti otvorena tijekom cijele ljetne sezone. Među izlošcima iz fundusa zbirke Vologodskog državnog muzeja uz panoe sa čipkama nalaze se i odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stolnjaci.

Više informacija >>>