Preporuka izložbi
Josip Seissel

Josip Seissel: 3C i tričarije

(Šibenik, Galerija sv. Krševana, 16. listopada - 2. studenog)

Glavninu likovnog stvaralaštva arhitekta i urbanista Josipa Seissela predstavljaju nadrealistički radovi nastali u razdoblju od gotovo pola stoljeća. Uspostavivši prve kontakte s Bretonovim pokretom još tijekom studijskog boravka u Parizu 30-ih godina prošlog stoljeća, automatizam, snovito, podsvjesno i enigmatsko ostat će njegova trajna preokupacija kroz sve stvaralačke cikluse od ratnih fantazmagoričnih prikaza stanja tjeskobe, strepnje i straha do poslijeratnih poetsko nestvarnih vizija prirode. Za prvo predstavljanje Seisselovog likovnog stvaralaštva u Šibeniku odabrana je njegova antologijska serija od 19 verbo-vizualnih radova u akvarelu, tušu i temperi koja je objedinjena u ciklus pod nazivom 3C i tričarije.

Više informacija >>>

Eric del Castillo:

Eric del Castillo: " Scherzo, Vol. 2"

(Zagreb, Institut za suvremenu umjetnost, 16. listopada - 8. studenog)

Izložba meksičkog umjetnika Erica del Castilla predstavlja niz od četrdesetak objekata na koje su aplicirani kolaži i crteži. Svi objekti su metalni, porculanski ili keramički tanjuri, svi odreda već korišteni, pronađeni na tavanima, i autorovom rukom oslikani ili ocrtani akrilnom bojom i/ili grafitom, te ispunjeni kolažiranim crtežima, koji su također reciklirani. Radi se o crtežima iz stare ilustrirane knjige pronađene u potkrovlju kuće u Splitu, nedugo nakon što je Eric s obitelji doselio u Hrvatsku. Ovo je Ericova prva samostalna izložba u Zagrebu.

Više informacija >>>

Matko Vekić:

Matko Vekić: "Maska slike božje"

(Pula, Galerija Milotić, 17. listopada - 13. studenog)

"Iako je kritika društva stalno prisutna u Vekićevim radovima, rijetko kad ima nazubljenu oštricu. On ne želi šokirati promatrača, već ga nastoji postepenim procesom spoznaje prikazanoga natjerati na razmišljanje, na svojevrstan put prema unutra. Upravo na razmeđi unutarnjeg i vanjskog, u prostoru između prizora i doživljaja, nastala je serija velikih kompozicija naslovljenih Obični ljudi i Unutarnja zbivanja. (...) Posljednju seriju izloženih radova čine neobični, uvjetno nazvano, portreti pod zajedničkim nazivom Maske slike božje. Riječ je od nizu od tridesetak prikaza ljudskih glava od kojih su neke doslovno pod maskama (ronilačkim, zaštitnim), lica skrivenih pod velom, sunčanim naočalama ili jednostavno zatamnjenih."

Više informacija >>>

Petar Dolić, kipar

Izložba skulptura i reljefa Petra Dolića i Petra Hranuellija

(Pula, Galerija SKUC, 19. listopada - 4. studenog)

"Dva Petra, vezani generacijski, oboje rođeni 1975. godine pripadaju mlađoj generaciji hrvatskih kipara koji su 90-tih godina brusili umjetnički zanat i oslobađali umjetnički duh na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iako pričaju različitim petskim jezikom spaja ih ista strast prema oblikovanju, ukidanjem tradicionalnih likovnih normi i sadržaja do ruba krajnje stilizacije forme. Oboje posjeduju visoki senzibilitet prepoznavanja zarobljene snage i moći prirodnih materijala (kamen, drvo) koji njihovom intervencijom dobivaju jedan novi, dublji smisao koji priča život u njegovoj jednostavnosti, punoći i vedrini. Njihove vitalističke skulpture odišu elegancijom, jednostavnošću oblika, toplinom bez narativnih doslovnosti i ponuđenih rješenja pružajući nam slobodu da sami interpretiramo njihovu simboliku do slojeva koje sami možemo dokučiti na osnovi vlastitih stečenih znanja." povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić, iz predgovora izložbi

Više informacija >>>

Iva Višošević:


Iva Višošević: "Vremeplov"

(Zagreb, Galerija Događanja, 17. listopada - 21. studenog)

"Svojim novim ciklusom kolažiranih crteža slikarica Iva Višošević problematizira sinkronicitet vremena, postojanje multirealnosti i paralelnih dimenzija čime se indirektno bavila i u svom dosadašnjem radu (ciklus slika Letači nebom gdje su likovi lebdjeli u bestežinskim, praznim prostorima). Razmišljajući o sebi, poniravši u svoju nutrinu, slikarica u svojim radovima pokušava odgovoriti na intrigantna pitanja što je zbilja, a što privid, kako vidjeti dalje i više od osjetilne stvarnosti, imamo li više fizičkih manifestacija u različitim paralelnim realnostima... U dubljem filozofskom smislu, Iva u cijelom svom opusu propituje granice slobode, kako one fizičke, tako i mentalne, čije granice često sami sebi postavljamo u svojim glavama." Ivana Gabrić, iz predgovora

Više informacija >>>

Hrvoje Živčić i Dario Dević:

Hrvoje Živčić i Dario Dević: "Dizajniranje SC-a"

(Zagreb, izložbeni prostor HDD-a, 16. listopada - 1. studenog)

Ova monografska izložba nastavak je serije sličnih događaja realiziranih u HDD galeriji koje promatraju rad dizajnera na jednom kontinuiranom i dugoročnom kulturnom projektu u kojem je dizajn odigrao bitnu identifikacijsku ulogu. Od 2009. Hrvoje Živčić i Dario Dević surađuju s različitim akterima i manifestacijama u okviru SC-a na projektima dizajna i ilustracije za predstave, koncerte i festivale. Ova dokumentaristička izložba prikazat će potpuni presjek te suradnje do danas, koji zbog velike i heterogene aktivnosti SC-a broji desetke plakata, letaka, vizualnih identiteta, web stranica i drugih materijala.

Više informacija >>>

Volim matematiku

Volim matematiku

(Zagreb, Klovićevi dvori, 13. listopada - 15. ožujka)

Tvorci izložbe okupljeni oko angažiranog bivšeg učitelja matematike Georga Schierschera "preveli" su impresivne matematičke vizualne materijale u osjetilnu realnost. Probuditi ljubav prema matematici misija je pedagoga Schierschera. Stoga je za svoju nastavu u gimnaziji u Vaduzu (Liechtenstein) nabavio posebne modele u kojima se matematika materijalizira. Dijelom ih je sam izradio, uz pomoć naučničkih radionica obrtničkih i industrijskih poduzeća sa sjedištem u Liechtensteinu, ili je svoje objekte otkrio u svakodnevici. Tako se nogometna lopta otkriva kao krnji ikozaedar, a far automobila kao parabolično zrcalo.

Više informacija >>>

Zlatko Keser:

Zlatko Keser: "Teleportacija"

(Zagreb, Radnička galerija, 14. listopada - 21. studenog)

"Umjetnik je opsjednut licima. Frenetično ih niže na papire malih formata u maniri automatizma. Keser otkriva tajnu: što je umjetnik bliži svojoj podsvijesti, njegovo je djelo vitalnije. Za nesputano kretanje džunglom nesvjesnoga valja biti oslobođen intelektualne afektacije. Keserova žudnja za ogoljivanjem i sondiranjem emocionalnih stanja uvjetuje oblikovanje njegova lajtmotiva: rešeta ga, secira, dere mu kožu. Na papir se obrušava različitom artiljerijom - tušem, pastelom, gvašem, grafitom i kemijskom olovkom, šarajući, razmazujući, urezujući, razlijevajući. Gradi, slaže, nagomilava, pa trlja, grebe, razara. Pod Keserovim prstima galopiraju lica: prestravljena, animalizirana, oštećenih mozgova, iskopanih očiju."

Više informacija >>>

Giovanni Morbin:

Giovanni Morbin: "Nešto drugo"

(Rijeka, Mali salon, 8. listopada - 15. studenog)

Što je fašizam? Na koji način još uvijek prožima naše društvo u trećem tisućljeću? Često se povezuje s jednom povijesnom kategorijom, obilježenom događajima iz proteklog stoljeća koje nosi pečat ideologija i totalitarističkih sustava. Fašizam nas nikad nije napustio: i danas postoje primjeri ekstremističkih političkih skupina, u ponešto ograničenom broju, koji se vezuju uz povijesni fašizam, no pristupi su lukaviji i djeluju na podsvjesnoj razini. Nešto drugo je solo izvedba Giovannija Morbina koja se temelji na radovima s političkim temama. Izložba je zamišljena za prostor riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a sastoji se od skulptura, kolaža, instalacija, fotografija te video dokumentacije performansa usko vezanog za lokaciju, a koji će se održati u gradu prije otvaranja izložbe.

Više informacija >>>

Bredalsparken

Kako smo živjeli - danska arhitektura između 1945. i 1975.

(Zagreb, Gliptoteza HAZU, 9. listopada - 2. studenog)

Danska je uz druge skandinavske države poznata po svojem posebnom modelu socijalne države i socijalne politike koje se intenzivno razvijaju i primjenjuju nakon Drugog svjetskog rata. U tom procesu izgradnje socijalne države važnu ulogu igra i arhitektura koja je političke zamisli provodila u obliku socijalne stanogradnje, ali i izgradnje škola, gospodarskih i poslovnih objekata kao i sadržaja za rekreaciju i slobodno vrijeme. Na primjeru danske arhitekture koja je nastajala između 1945. i 1975. godine izložba u Gliptoteci HAZU želi istaknuti one momente u arhitekturi toga doba koji su nam i danas inspirativni i postaviti pitanje da li je još ikako moguće graditi na tadašnjim idealima i vrijednostima.

Više informacija >>>

Socrealiza /m /odernizam

Od socrealizma prema modernizmu

(Rijeka, MMSU, 8. listopada - 16. studenog)

Izložba Socrealiza(m)odernizam nudi skicu za jednu od mogućih tematskih cjelina u budućem stalnom postavu uzevši za okosnicu vrlo važan događaj u povijesti hrvatske umjetnosti i ove institucije - izložbu "Salon 54". Ta "Izložba suvremenog slikarstva i kiparstva FNRJ" bila je prva skupna jugoslavenska izložbe na kojoj su se izlagala apstraktna djela i mjesto vidljivog sukoba tradicionalističkih i progresivnih nastojanja. Izložba obuhvaća prvih deset godina rada institucije - izloženi su slike, crteži i skulpture, nastali od 1949. do 1959. U Muzejskom fundusu ostao je relativno malen broj radova izloženih na tom Salonu, ali kao navodi kustosica Vilma Bartolić oni svojim "likovnim i stilskim karakteristikama spadaju u vrh umjetničke produkcije".

Više informacija >>>