Preporuka izložbi

Besplatno u Muzej za umjetnost i obrt

Vijeće gradske četvrti Donji grad obilježava Dan četvrti od 2011. godine. Simbolično je odabran 23. rujna, Dan očuvanja kulturne baštine Europe, a u obilježavanju već tradicionalno sudjeluju predškolske, osmoškolske i srednjoškolske obrazovne ustanove, GDK Gavella, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Strossmayerova galerija, KIC te brojne udruge. U Muzeju za umjetnost i obrt u utorak, 23.rujna od 10 do 19 sati, posjetitelji mogu besplatno razgledati Stalni postav te Izložbu hrvatskog dizajna 1314. Besplatan je ulaz i u Strossmayerovu galeriju starih majstora HAZU, u Arheološki te u Etnografski muzej.

Više informacija >>>

Julije Knifer

Retrospektiva Julija Knifera

(Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti, 20. rujna - 6. prosinca)

Snaga i puno značenje Kniferove umjetnosti i njegovih meandara, koje je neumorno slikao cijelog svog zrelog umjetničkog vijeka, najjasnije se pokazuje u sagledavanju toga neprekinutog procesa stvaranja gdje jedno djelo postaje dio niza jedne veće cjeline. U toj cjelini ogleda se sva duhovna snaga Kniferova rada, taj njemu najbitiniji moment, pokušaj da se izrazi ono beskonačno, pronađe prostor apsolutne slobode. Kniferova umjetnost, kako je opisuju kritičari i povjesničari, umjetnost je koja nema evolucije, napredovanja ili nazadovanja, početka ili kraja, ona je kontinuirano vraćanje istome, variranje iste ideje.

Više informacija >>>

Joan Miró, Žena i ptica, 1967., obojana bronca, 135 x 50 x 42 cm, vlasništvo: Fondation Maeght, foto: Claude Germain-Archives Fondation Maeght, Saint-Paul-de-Vence, copyright: Successió Miró / ADAGP Paris 2014.

Remek-djela Joana Miroa u Zagrebu

(Umjetnički paviljon, 2. listopada - 8. veljače 2015.)

Izložbom "Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght" po prvi put će, ne samo u Hrvatskoj već u ovom dijelu JI Europe, predstaviti djela slavnog katalonskog umjetnika koja se čuvaju u, jednako tako slavnoj, Fondation Maeght u Saint-Paul-de-Vence. Izložbu u autorskoj koncepciji potpisuju direktor Fondation Maeght, Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić. Oni su za izložbu selektirali ukupno četrdesetak radova - slike (veliki formati ), skulpture (21 kom), litografije i tapiserije - pri čemu je poseban naglasak stavljen na skulpture. Miró, koji je prije svega poznat kao slikar, bio je i izvanredan kipar, a Fundacija Maeght je prva u svijetu po broju njegovih skulptura. Ima ih više od 150.

Više informacija >>>

Ivo Šebalj: Štafelajni neumornik

(Zagreb, Gliptoteka HAZU, 20. rujna - 4. listopada)

Iz velikoga opusa Ive Šebalja - a sam je autor ustvrdio da je ostvario više od 1 000 slika i oko 10 000 crteža - na izložbi će se moći razgledati odabir od 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih do zadnjih godina života koji izvrsno reprezentiraju Šebaljevu poetiku. Prevladavaju gvaševi, akvareli i tuševi na papiru. Izložbu prati i istoimena monografija (u nakladi Vala kulture) s reprodukcijama svih izložaka te kompetentnim i znalačkim tekstom cijenjenog povjesničara umjetnosti Ive Šimata Banov. Osim Šebaljevih radova i citata njegovih razmišljanja, posjetitelje očekuje bista Ive Šebalja, majstorski rad Ivana Sabolića, kao i veoma zanimljivi foto-portreti umjetnika koje su snimili Marija Braut, Luka Mjeda te Mio Vesović.

Više informacija >>>

Nasta Rojc:

Retrospektivna izložba Naste Rojc

(Varaždin, Galerija starih i novih majstora, 17. rujna - 23. studenog)

Umjetnički paviljon nositelj je projekta kritičke retrospektive hrvatske slikarice Naste Rojc koja je, nakon što je održana u Zagrebu, predstavljena i u Gradskom muzeju Varaždin. U prostoru Galerije starih i novih majstora GMV-a bit će izložen izbor od 60-ak radova, odnosno nešto više od polovice koliko ih obuhvaća originalni postav izložbe, ali koji bez obzira na smanjeni opseg sažimlje cjelovitu poetiku autoričina opusa. Nasta Rojc (Bjelovar, 1883. - Zagreb, 1964.) jedna je od malobrojnih akademski obrazovanih hrvatskih umjetnica iz prve polovice 20. stoljeća, ali tim više i jedna od najvažnijih u povijesti hrvatske likovne umjetnosti, što potvrđuje i ova najnovija kritička retrospektiva, za koju su djela posuđena iz nekoliko hrvatskih institucija te više privatnih zbirki.

Više informacija >>>

Ines Matijević Cakić:

Ines Matijević Cakić: "Matriksijalne priče"

(Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, 18. rujna - 19. listopada)

"U fokusu devet priča (devet mjeseci trudnoće) umjetnica postavlja vlastito golo žensko tijelo, svoje ne maskirana osjećanja, razmišljanja, intimnost, ljubav i nedoumice. Ona je sasvim sasvim unutar kruga, ima svoje mjesto u sistemu jezika koji sama kreira i u kojem govori s pozicije Subjekta. (...) Primijenjeno umijeće, odličan je spoj koji rezultira u vidu devet self-imagea u devet različitih faza koje poput ogledala - reflektirajuća stanja koja umjetnica prolazi kroz trudnoću. Umjetnica uspostavlja diskurs sa samom sobom, a pokušavajući pronaći prostor za sebe uspostavlja odnos s djetetom odnosno prema djetetu. Autoričin govor je složen, u njemu ima čitljivih i teže dokučivih mjesta, simbola i elemenata iz stvarnog okruženja umjetnice koje čine kolaž emocija i stanja i riječi koji ga opisuju, crteži su zaokružene cjeline od kojih svaki predstavlja po jedan mjesec." Davorka Perić, iz predgovora

Više informacija >>>

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB)

Bijenale industrijske umjetnosti

(Labin, Galerija Lamparna, 19. rujna - 14. listopada)

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) - novi je umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI), međunarodne bijenalne forme, koji bi se održavao svake 2 godine, najprije kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu (2014.), od 2015. godine i na drugim industrijskim lokalitetima u Istri (Pula, Plomin, Kanfanar, Rovinj,...), te od 2019. i u samom bivšem rudniku uglja u Labinu i Raši (budućem "Podzemnom gradu"). Na Bijenalu će se, u različitim vidovima, izlagati, predstavljati i istraživati višeznačnost umjetničko-industrijske sprege, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Više informacija >>>

Goran Škofić:

Goran Škofić: Crno

(Zagreb, Galerija AŽ, 19. rujna - 30. rujna)

Pod pojmom izlagačkog prostora, obuhvaćen je cijeli prostor Ateljea Žitnjak na način da se ne ograđuje samo na "ozačeni galerijski prostor" već autor koristi hodnike, ostavu i ostale periferne dijelove zgrade. Nova serija radova nazvana Crno, predstavlja nastavak radova koncipiranih u odnosu na konkretan galerijski interijer prezentirajući figuru između realnog, virtualnog ili mentalnog prostora. Kroz performans, projekcije, tv projekcije, predmete i zvuk autor koristi crni pigment na razne načine (kao pozadina ili kao element isctavanja), pritom ukazujući na neka simbolička i mentalna stanja u odnosu na samu okolinu koja ga okružuje.

Više informacija >>>

Tomislav Brajnović.

Tomislav Brajnović. "Orlando"

(Zagreb, Galerija Događanja, 20. rujna - 11. listopada)

Tomislav Brajnović ljetos je na poziv Božidara Jurjevića i Studija Let / 777 ostvario rad u javnom prostoru grada Dubrovnika. Odlučio je omesti dubrovačku turističku vrevu prisjećajući se slika u kojima su ljudi bili rijetkost, a spomenici pokriveni daskama. Brajnovićev performans izveden u Dubrovniku predstavlja se zagrebačkoj publici izložbom "Orlando". Tomislav Brajnović po završetku zagrebačke Akademije likovnih umjetnisti upisuje poslijediplomski studij na Central Saint Martins College of Art u Londonu na kojem 2003. g magistrira. Od 2013. docent je na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, te je voditelj kolegija Novi mediji. Sudjelovao je na brojnim izložbama u zemlji i svijetu, te je 11 puta nagrađivan za svoj umjetnički rad.

Više informacija >>>

Izložba Nikola Koydl Objekti i slike u Studiju Moderne galerije' Josip Račić'

Otvorena izložba Nikole Koydla u Studiju Josip Račić

U Studiju Moderne galerije Josip Račić u utorak, 16. rujna je otvorena je izložba Nikole Koydla 'Objekti i slike'. Neobična Koydlova instalacija od obojanih kalupa cipela, koja je ovješena u prozoru galerije zaintrigirala je uzvanike ali i prolaznike. Te cipele kao da pozivaju na putovanje Koydlovim labirintima koje je stvarao posljednje dvije godine. U trinaest izloženih radova među kojima su slike i objekti, umjetnik je unio sva svoja razmišljanja, osjećaje i snove što govore i naslovi djela. "Izražavanje samog sebe važnije je od poruke"- citat je iz jednog pisma koje je francuski pjesnik Paul Valéry napisao Étienneu Mallarméu, a Koydl ga je izabrao umjesto klasičnog predgovora u katalogu. Obično se kaže da je ljepše putovati nego stići, a Nikola Koydl život sagledava kao svojevrsno putovanje prema biološkom kraju kojem je svatko od nas svaki dan bliže. "Važan mi je put kojim idem, a manje mi je važna poruka. Umjetnost i vrijeme pomažu mi da mi taj put bude što sadržajniji", izjavio je Koydl.

Više informacija >>>

Stambena zgrada (arhiv: BS)

Bacači Sjenki u Pragu predstavili rad arhitekta Ivana Vitića

Na ovogodišnjem Svjetskom festivalu arhitekture i urbanizma u Pragu (Architectural Week Prague 2014, 15.9.-12.10.) Bacači Sjenki predstavili su život i rad Ive Vitića- jednog od najvažnijih i najplodnijh predstavnika hrvatske moderne arhitekture. Bacači Sjenki na festivalu su predstavili maketu Vitićevog "šarenog" nebodera u Laginjinoj ulici i fotografije reprezentativnih arhitektonskih zdanja Ive Vitića. Između ostaloga, na festivalu su predstavljeni i dijelovi budućeg dokumentarca "Betonska ljubav/nica" o procesu obnove nebodera čija se svjetska premijera očekuje početkom 2016. godine.

Više informacija >>>