Preporuka izložbi
Autoportret  (autor: Nives Kavurić Kurtović)

Nives Kavurić Kurtović: "Zatočena nezauzdana"

(Zagreb, Galerija Mala, 25. listopada - 5. studenog)

"Najnovija izložba je prilika da se šira javnost upozna s najnovijim slikama uljem na mediapanu i crtežima koje je umjetnica stvorila tijekom posljednjih godinu-dvije dana, u trenucima nadahnuća i fizičke snage, usprkos svojoj bolesti zbog koje je prikovana uz postelju. Sistematična i kreativna kao i uvijek Nives K-K kako se često potpisuje, oduvijek je njegovala ruku koja je bilježila njezine raskošne figuralne prizore podcrtane ironičnim ili duhovitim rečenicama koje pojašnjavaju njezino "stanje duše", intimne trenutke, osobne rasprave. Te ispisane riječi i cijele rečenice su poput nekog romana toka svijesti, to su usamljeni razgovori, žive introspekcije, bilješke najskrovitijih misli postavljene na crtaču ili slikanu podlogu. Sve je to svojevrsna katarza, stanja mentalnoga čišćenja koje njeguju tek rijetki znalci u svojoj stvaralačkoj tišini i osamljenosti ateliera." Dorotea Jendrić, iz predgovora

Više informacija >>>

IS_land II - multimedijski projekt grupe autora

IS_land II - multimedijski projekt grupe autora

(Zagreb, Galerija Forum, 24. listopada - 8. studenog)

U projektu IS_land sudjeluju mladi umjetnici različitih medijskih provenijencija, koji su se okupili povodom zajedničke teme inicirane od strane koreografkinje i plesačice Petre Hrašćanec. Svoja svakodnevna boravišta i radna mjesta autori skupno zamjenjuju radom u pejzažu, u različitim dijelovima Hrvatske. Godine 2011. sedmero njih na određeno je vrijeme boravilo na pustom otoku Pjatiću, u PP Telašćica, gdje su istodobno dokumentirali specifični, prostorno uvjetovani plesni performans autorice koncepta, i stvarali vlastite priloge za formiranje specifičnog gezamtkunstverka, nadahnutog nedirnutim otočkim krajolikom. Nastavak projekta uslijedio je 2013. godine u Peregrin Polju, u općini Lovinac u Lici, a zajednički rad nastao povodom tamošnjeg boravka predstavljen je na ovoj izložbi.

Više informacija >>>

Jagor Bučan:

Jagor Bučan: "Glave - frotaži"

(Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac, 24. listopada - 13. studenog)

"Linija kontinuiteta u odnosu na dosadašnja umjetnička pregnuća Jagora Bučana u recentnom ciklusu frotaža Glave jest motiv ženske frizure, ponovno preuzet iz monografije hrvatskih etnofrizura, koje autor uspješno i atraktivno eksploatira i u slikarskom mediju, a linija razdvojnica su elementi upotrijebljene tehnike. Opet opažamo za Bučanovo slikarstvo tradicionalno znakovito mjesto susreta pojedinih na prvi pogled nepomirljivih suprotnosti. U ironičnim ambivalencijama Bučan spaja i pomiruje suprotnosti: apstraktno i figurativno, geometrijsko i organsko, mikro i makro svijet. Ovdje papir postaje mjestom susreta ambivalentnih svjetova, stjecištem njihova slaganja." Ivica Župan, iz predgovora izložbe

Više informacija >>>

Stjepan Gračan:

Stjepan Gračan: "Kolaži 1962. - 1966. / 1972."

(Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, 23. listopada - 2. studenog)

Izložba "Kolaži 1962. - 1966. / 1972." postavlja se u Muzeju likovnih umjetnosti prigodom predstavljanja monografije Stjepan Gračan.Izložba predstavlja dvije specifične, po likovnoj tehnici slične, no kronološki i problemski različite grupacije likovnih radova Stjepana Gračana. Riječ je o do sada nepoznatom segmentu umjetnikova rada - njegovim kolažima, koji do sada nisu bili izlagani. Nastali su 60-ih godina 20. stoljeća, tijekom samih formativnih početaka Gračanove umjetničke prakse, odnosno 1972. godine, u zrelom razdoblju stvaralaštva, kada Stjepan Gračan djeluje kao frontmen i ideolog Likovne grupe Biafra.

Više informacija >>>

Retrospektivna izložba Igora Rončevića

Retrospektivna izložba Igora Rončevića

(Zadar, Gradska loža i Kneževa palača, 23. listopada - 1. prosinca)

"Igor Rončević pojavio se na hrvatskoj likovnoj sceni u drugoj polovici 70-ih u vrijeme transavangardnog obrata, tj. povratka slikarstva, što je smijenilo dugogodišnju dominaciju konceptuale, primarnog slikarstva, analize likovnog medija. Taj se obrat dogodio u suglasju sa slikarskim istraživanjima i prirodom ovoga autora, a ne primarno s nastupajućim internacionalnim stilom. Rončevićevo je slikarstvo, naime, bilo odmaknuto od "figurativnih prenaglašavanja njegove generacije", kao što je u kritici zamijećeno "on je najapstraktniji u generaciji hrvatskih postmodernista". Ta je dvojnost ostala, uz sve mijene, trajnom oznakom ovoga slikara." Vinko Srhoj

Više informacija >>>

Izložba zbirke Galerije Šimun

Izložba zbirke Galerije Šimun

(Zagreb, HDLU, 22. listopada - 13. studenog)

Galerija Šimun, rezultat polustoljetnog kolekcionarskog rada Fra Stjepana Pavića, zbirka je moderne hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnost, "Od Bukovca do Bućana", i jedna je od najrelevantnijih likovnih institucija u Bosni i Hercegovini. Izložba proizlazi iz uzvratne suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika te predstavlja 184 slike i skulpture prema odabiru dr.sc. Željke Čorak. U travnju 2013. godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika krenulo je u realizaciju suradnje s Galerijom Šimun, koja se nalazi u sklopu samostana sv. Ante u Dubravama kod Brčkog, Bosna i Hercegovina. Osnivač galerije i tvorac zbirke umjetnina izrazito visoke kvalitete, Fra Stjepan Pavić, okupio je na jednom mjestu moderne hrvatske umjetnike uz njh i bosanskohercegovačke, ali i one srbijanske i slovenske stvaraoce koji su radili u Bosni i Hercegovini ili bili uz Bosnu i Hercegovinu vezani.

Više informacija >>>

Jugoton - istočno od raja / 1947. - 1991.

(Zagreb, Tehnički muzej, 20. listopada - 30. studenog)

Multimedijska izložba "Jugoton - istočno od raja / 1947. - 1991." govori o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije. Izložen je veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Predstavljeni su i znakovi i logotipovi; arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka, dokumentarnih fotografija. Jugoton je primjer socijalističkog diva popularne kulture izraslog na krilima industrijalizacije i modernizacije koji je u svojiim najsjajnijim danima imao milijunske naklade, ugovore s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogo licencnih izdanja.

Više informacija >>>

Izložba Gabrijele Rukelj

Izložba Gabrijele Rukelj

(Zagreb, Boonika HQ, 24. listopada - 7. studenog)

"Lako je zanemariti vlastitu okolinu ili ju doživljavati kao prozaičnu i predvidljivu. Često se okrećemo vanzemaljskim svijetovima i SF kreacijama kako bismo okusili nešto strano i drugačije, zaboravljajući da je upravo dom često najčudnije mjesto. Zaboravljajući da je za novi doživljaj potreban samo drugačiji kut promatranja bilo kojeg objekta, stranog ili znanog. Nepoznato je svugdje oko nas. Gabrijela Rukelj putem svojih radova pokazuje razumijevanje kako podjednako djeca i odrasli, ako to žele, mogu pronaći nove svjetove i u svojoj svakodnevnoj, neposrednoj okolini. Mašta derivira iz realnosti, a realnost nastaje uz pomoć vizionarstva." Lame-O, iz predgovora izložbi

Više informacija >>>

Josip Seissel

Josip Seissel: 3C i tričarije

(Šibenik, Galerija sv. Krševana, 16. listopada - 2. studenog)

Glavninu likovnog stvaralaštva arhitekta i urbanista Josipa Seissela predstavljaju nadrealistički radovi nastali u razdoblju od gotovo pola stoljeća. Uspostavivši prve kontakte s Bretonovim pokretom još tijekom studijskog boravka u Parizu 30-ih godina prošlog stoljeća, automatizam, snovito, podsvjesno i enigmatsko ostat će njegova trajna preokupacija kroz sve stvaralačke cikluse od ratnih fantazmagoričnih prikaza stanja tjeskobe, strepnje i straha do poslijeratnih poetsko nestvarnih vizija prirode. Za prvo predstavljanje Seisselovog likovnog stvaralaštva u Šibeniku odabrana je njegova antologijska serija od 19 verbo-vizualnih radova u akvarelu, tušu i temperi koja je objedinjena u ciklus pod nazivom 3C i tričarije.

Više informacija >>>

Eric del Castillo:

Eric del Castillo: " Scherzo, Vol. 2"

(Zagreb, Institut za suvremenu umjetnost, 16. listopada - 8. studenog)

Izložba meksičkog umjetnika Erica del Castilla predstavlja niz od četrdesetak objekata na koje su aplicirani kolaži i crteži. Svi objekti su metalni, porculanski ili keramički tanjuri, svi odreda već korišteni, pronađeni na tavanima, i autorovom rukom oslikani ili ocrtani akrilnom bojom i/ili grafitom, te ispunjeni kolažiranim crtežima, koji su također reciklirani. Radi se o crtežima iz stare ilustrirane knjige pronađene u potkrovlju kuće u Splitu, nedugo nakon što je Eric s obitelji doselio u Hrvatsku. Ovo je Ericova prva samostalna izložba u Zagrebu.

Više informacija >>>