Preporuka izložbi
Julije Knifer

Retrospektiva Julija Knifera

(Zagreb, Muzej suvrmene umjetnosti, 20. rujna - 6. prosinca)

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u pripremi je prva retrospektivna izložba Julija Knifera (Osijek, 1924. - Pariz, 2004.), umjetnika koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu 20. stoljeća. Uz odabir ključnih djela iz fundusa MSU-a, djela na izložbi bit će posuđena iz mnogih privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke moderne i suvremene umjetnosti poput MoMA-e u New Yorku, Centra Georges Pompidou u Parizu, Mamca u Ženevi itd. Neka od tih djela nikada prije nisu bila izložena u Hrvatskoj.

Više informacija >>>

Iz grafičkih atelijera Joana Miroa

(Zagreb, Galerija Forum, 17. srpnja - 30. kolovoza)

Ostvarajući Miróovu želju da njegovi atelijeri budu pretvoreni u mjesta za nastavak grafičkog stvaralaštva drugih umjetnika, u njima je od otvorenja za javnost 1994. godine nastao velik broj radova španjolskih i stranih autora, kako onih već afirmiranih i slavnih, tako i onih koji su smatrani mladim nadama. Danas su ti radovi dio zbirke Zaklade u Palma de Mallorci. Izborom radova iz zbirke obilježava se 20. godišnjica postojanja ovih grafičkih radionica. Izloženi su radovi Waynea Crothersa, Democracie, mladog umjetničkog para Patricie Gómez i Marie Jesúsa Gonzáleza, Antonia Miralda i Wolfa Vostella, a prezentiran je i proces nastanka (predložak, matrica i probni otisak) grafičkog lista br. 9 iz Miróove serije Els Gossos.

Više informacija >>>

Edo Murtić: Utopija i distopija modernizma

(Zadar, Gradska loža, 3. srpnja - 30. kolovza)

"Karizmatični umjetnici koji su poput Ede Murtića kao aktivni protagonisti obilježili jednu vremenski nam blisku stilsku i društvenu epohu, retrogradno nam svojim djelima govore više nego u trenucima u kojima smo ih kao suvremenici njihovog nastanka mogli premijerno vidjeti. Paradoksalno, prevelika blizina stvarima često njihov smisao čini nevidljivim. Kontekst nastanka djela odvlači pažnju od njegove umjetničke, estetske kvalitete, a uz finoću njihove razrade i izvedbe, bogate nam razine značenja čini neprimjetnim i nevažnim. Vrijeme, kao i uvijek, dovodi stvari na svoje mjesto." Branko Franceschi, iz predgovora

Više informacija >>>

Zlatko Prica

Zlatko Prica - izbor djela iz fundusa Galerije Prica u Samoboru

(Split, Galerija Emanuel Vidović, 10. srpnja - 3. rujna)

Izložba nastala u suradnji Galerije Prica iz Samobora i Muzeja grada Splita prvi put splitskoj publici predstavlja izbor najboljih djela Zlatka Price iz fundusa Galerije Prica. Izbor djela obuhvaća vremenski period od pedesetak godina Pricina stvaralaštva, prati njegov razvoj, ali ujedno i zorno pokazuje slikarske konstante koje su se s vremenom ustalile i kojima je Prica ostao vjeran. U svom radu Prica je uspio spojiti dva elementa slikarstva koja se rijetko tako skladno nadopunjuju kao kod Price. Riječ je o crtežu i boji. Njegove linije nikada ne ostaju nedorečene, svaki potez ima svoju priču sa kojom gradi cjelokupni lirski, razigrani doživljaj.

Više informacija >>>

Marija Ujević Galetović kod Meštrovića

Marija Ujević Galetović kod Meštrovića

(Split, Galerija Meštrović, 17. srpnja - 14. rujna)

"Vrt Galerije Meštrović i ovaj put je, izložbom "Marija Ujević Galetović kod Meštrovića" u kojoj prikazujemo njezine kiparske i slikarske radove, postao mjesto susreta dviju umjetnosti čije se podudarnosti stapaju u začudnoj razigranosti oblika, sjena, odsjaja... Prepoznati i omogućiti dijalog između umjetnosti dvoje umjetnika, a pogotovu između suzdržane akademske uzvišenosti Meštrovićeva djela i razigrane i duhovite umjetnosti Marije Ujević Galetović, postaje izazov kojemu valja pristupiti s velikim obzirom, neovisno o tome jeste li autor izložbe ili ste posjetitelj. Izloženi radovi u vrtu, tik uz Meštrovićeva remek- djela i u podnožju velebne palače Galerije Meštrović, prepušteni su gledatelju i njegovoj istovremenoj analizi i usporedbi s Meštrovićevim ostvarenjima za koja je i stvoren cijeli ambijent." Andro Krstulović Opara, iz predgovora

Više informacija >>>

Lovorka Lukani (Izvor: HDLU Istre)

Lovorka Lukani: Papir pamti

(Poreč, Zavičajni muzej Poreštine, 18. srpnja - 1. rujna)

Lovorka Lukani u svojim radovima istražuje mogućnosti bijele površine, koristi reljef za njezino modeliranje i na taj način dobiva posve novi, gotovo skulpturalni predmet. U svojoj seriji grafičkih uradaka prelazi sam ready made kao objekt i koncentrira se na tragove koje taj isti dio svakodnevnice ostavlja, utiskujući u bijeli grafički papir konture predmeta na koje slučajno nailazi. Pritom se ne služi nikakvim pigmentima već je trag predmeta gledatelju vidljiv samo kroz igru svjetla i sjene, a gledatelj mora sam pronaći najbolji način promatranja rada. Osim radova u kojima se bavi prostorom, umjetnica predstavlja i seriju kojom se okreće samoj sebi i vlastitoj intimi.

Više informacija >>>

Vera Fischer, Želja, 1965.

Izložba Vere Fischer

(Zagreb, Radnička galerija, 16. srpnja - 3. rujna)

Leila Mehulić u predgovoru izložbe o Veri Fischer piše: " Egzistencijalno lutanje u mladenačkim godinama nagovijestilo je nestalnu narav umjetničkog rukopisa. U svijetu likovnosti razmjerno je malo autora koji su spremni u potpunosti izmijeniti svoj stil. Za takav suicid valja biti lišen karakterne samoobmane, biti dovoljno žilav i lud. Bez potrebe da se ukorijeni, Fischerova se svakog desetljeća preobražavala, pa su dionice opusa, koji je bujao od 1950-tih do kraja 1980-ih godina, dojmljiv dokaz hrvatske zastupljenosti na poligonu velikih umjetničkih pokreta.

Više informacija >>>

Tjaša Kalkan

Tjaša Kalkan: Negdje nakon

(Zagreb, Fotogalerija KIC, 11. srpnja - 7. rujna)

Izložba Tjaše Kalkan najava je nove sezone programa Clicked kojeg od rujna ove godine nastavljaju voditi kustosice Dubravka Gasparini i Lea Vene. S obzirom da je važan dio programa fokusiran na poticanje mladih fotografa u njihovom umjetničkom radu, autorice su odabrale upravo seriju Tjaše Kalkan kao prvu u nizu novog kustoskog programa Foto galerije KIC. Serija fotografija Negdje nakon Tjaše Kalkan realizirana je ove godine u okviru projekta Fotograf u javnom prostoru portala Suvremena hrvatska fotografija. Tjašine fotografije naglašavaju kontrast zabilježenih javnih prostora i unutarnjih prostora misli i asocijacija. Javni prostor je naizgled sadržajno ispražnjen kako bi se upisalo subjektivno iskustvo promatračkog participiranja.

Više informacija >>>

Daniel Butala: Crteži (1970. - 2014.)

(Karlovac, Gradski muzej, 9. srpnja - 31. kolovoza)

"Ova retrospektivna izložba kronološki pokazuje Butaline stvaralačke mijene u autorskoj prepoznatljivosti i u punini likovne izražajnosti, čiji kontinuitet slijedimo od crteža datiranih u razdoblje 1970-ih, pa do djela potpisanih u ovoj godini. Štoviše, u kronološkoj liniji otkriva se i iznimno crtačko umijeće, a u recentnom izboru iz golemog djela iščitava se njegova čvrsta struktura i stilska koherentnost sažimajući u retrospektivnom "snimku" izabranih djela stvaralačku vjerodostojnost i koncepcijsku utemeljenost. Butalinu ikonografsku strukturu iščitavamo u raznovrsnim motivima prepoznatljivog ishodišta u neiscrpnoj prirodi: florealni motivi (cvijeće i listovi), zatim tematske cjeline leptira kukaca, vilin konjica, kao i impresivne varijacije u seriji crteža mitološke teme Ikara i Dedala, te formu ljudske glave." iz predgovora Milana Bešlića

Više informacija >>>