Preporuka izložbi

Umjetnik na odmoru

(Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti, 2. rujna - 7 rujna)

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti završni je dio projekta "Umjetnik na odmoru" započetog u srpnju u sklopu kojeg su se domaći i inozemni umjetnici radno odmarali, stvarali i predstavljali svoje radove u hotelskom okruženju u Poreču. Iniciran od strane Kolekcije Marinko Sudac, "Umjetnik na odmoru" okuplja neoavangardne umjetnike - Gergelj Urkom, Dragomir Ugren, David Nez, Ulay, Sven Stilinović samo su neka od imena čiji će se radovi moći pogledati od 2. do 7. rujna. Na izložbi će se predstaviti i slike Borisa Bućana iz serije Bucan Art gdje se umjetnik poigrava sa poznatim logotipovima svjetskih brandova. Serija je nastala sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a sljedeće jeseni posjetit će London, gdje će biti izložena u sklopu izložbe "The World Goes Pop" u Tate Modernu.

Više informacija >>>

Davor Konjikušić

Davor Konjikušić / Sveti ljudi

(Zagreb, Galerija SC, 1. rujna - 6. rujna)

U sklopu projekta Oni dolaze..., predstavit će se umjetnik Davor Konjikušić s izložbom fotografija Sveti ljudi. Otvorenje će se održati u ponedjeljak, 1. rujna s početkom u 20 sati. Davor Konjikušić, apsolvent je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je prethodno završio dodiplomski studij snimanja. U svome radu služi se fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju svog autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. Naziv izložbe, koja se bavi imigrantima i tražiteljima azila, preuzet je iz rimskoga prava (homo sacer), a predstavlja prognanike ili izopćenike, one koji su izgubili sva građanska prava - odakle autoru i ideja za aluziju korištenjem termina koji podcrtava razgraničenje i Drugost.

Više informacija >>>

Duška Mamlić:

Linija, obris, struktura

(Dubrovnik, Florin dom, 31. kolovoza - 7. rujna)

U nedjelju, 31. kolovoza, s početkom u 20 sati, u dubrovačkoj galeriji Florin dom, otvorit će se skupna izložba tri mlade umjetnice Petre Kovačić, Valentine Lukić i Duške Mamlić pod nazivom "Linija, obris, struktura". "U trenutku kada linija u umjetničkom djelu ostvari svoju suštinsku namjenu predavača, poticatelja, likovnog lektora, katkad i spasonosnog korektora, njezina posve tanahna opstojnost postaje moćna i determinirajuća. Ukoliko pak, u svojim prostornim ili plošnim skitnjama sugestivno oformi umjetnikovu uobrazilju te koketno zavede promatračevo oko, ispunila je svoju inicijalnu namjenu; postala je - crtež. Na ovakav način, iako individualno diferencijalan, no ipak jednako određen transcedencijom linije, tj. skeletom crteža, svoj rad predstavljaju tri umjetnice koje, koristeći različite medije i likovne pristupe, akumuliraju svoje strahove, tlapnje i osjećaje u uprizorenja koja progovaraju specifičnim likovnim retorikama", piše u predgovoru izložbe Davor Stipan

Više informacija >>>

Vlado Martek:

Vlado Martek: "Art - slučaj Martek"

(Split, Galerija Kula, 28. kolovoza - 1. listopada)

"Djelujući desetljećima u međuprostoru raznih umjetničkih disciplina, koristeći margine i rubove inače tradicionalnih tehnika, izražavajući se neobičnom kombinacijom vizualnih i verbalnih znakova (ali računajući na njihovu hipetrofiju i na njihovu askezu) Vlado Martek je stvorio neosporno uvjerljiv individualni mikrouniverzum, realizirao vrlo zanimljivu inačicu kritičkog promišljanja statusa umjetnosti, te na svoj način iskazao otpor i neravnodušnost prema svijetu u kojemu živi i radi. (...) Bez retrospektivnog-monografskih pretenzija, u nevelikom broju izložaka Vlado Martek se izložbom u Galeriji ''Kula'' prezentira kao umjetnik najširih problemskih raspona i najrazličitijih emanacija ili konkretizacija, kristalizacija doživljaja, osjećaja i ideja." Tonko Maroević, iz predgovora

Više informacija >>>

Na domaćem pragu: PLEH Reference u Ljubljani

(Ljubljana, Međunarodni grafički likovni centar, 28. kolovoza - 26. rujna)

Na domaćem pragu je višeznačni izložbeni događaj neformalnog umjetničkog kolektiva PLEH, u okviru kojeg djeluju Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar i Vlatko Vincek. Umjetnička praksa članova grupe je raznolika, a ipak svima je zajedničko bavljenje konceptima, a manje objektima. Neki od njih formirali su se u vremenu, kada se umjetnost probila iz uskog likovnog polja i ključno su pridonijeli uspostavi hrvatske konceptualne umjetnosti u 70-tim, npr. Marijan Molnar , a svi su danas ; Kata Mijatović je primjerice predstavljala Hrvatsku na 55.Venecijanskom bijenalu.

Više informacija >>>

Damir Fabijanić:

Damir Fabijanić: "U sredinu stvari DBK 02"

(Dubrovnik, Umjetnička galerija, 26. kolovoza - 12. listopada)

Sastavljena od četrnaest ciklusa (Prerani radovi, Brijuoni, United colors of Blenislon, Sit sam svega, Kuća u 12 slika, Sažimanje galerije, U sredinu stvari, Snapshits/Bullshots, Stereografija za kolor i CB oko, Zagrebački salooni, Nerealizirane izložbe, Izložbe u nastajanju, Sažimanje UGalerijeD, DBK appendix), ova intrigantna izložba s podnaslovom "Autorski monolozi o nedostatku dijaloga" posjetitelje će provesti kroz umjetnikova djela od samih početaka njegova rada pa sve do najnovijih radova. Arhitektura, rat u Gradu i u Zagrebu, Brijuni, zagrebačke ulice, Slavonija, hrana, samo su neki od motiva koje ćete pronaći na ovoj izložbi.

Više informacija >>>

Dalibor Martinis talks to Dalibor Martinis

Skupna izložba: "Video, televizija, anticipacija"

(Korčula, Galerija Siva zona, 23. kolovoza - 18. rujna)

U posebnom postavu prilagođenom galerijskom prostoru na tri kata Sive zone, izložba predstavlja radove Bojana Jovanovića, Dalibora Martinisa, Studija Imitacija Života (Darko Fritz, Željko Serdarević), Dejana Vlaisavljevića (DV Nikt), Zhela (Željko Vukičević), Low-Fi Videa. Izložbom se povezuju radovi iz nekoliko desetljeća: od borbe za širenje polja umjetničkih intervencija, koristeći medije kao 'prostor tokova', radikalnih praksi jugoslavenskog kino-amaterizma i alternativne kulture osamdesetih; eksperimenata u televizijskom programu i aproprijacije medijskih slika, do stvaranja samoorganiziranih medijskih prostora razvijanih videom kao medijem novih microcinema zajednica.

Više informacija >>>

Iva Lulić:

Iva Lulić: "Krk - otok vila"

(Split, Fotoklub Split, 21. kolovoza - 9. rujna)

"Osovljena na legende, priče, bajke, narodna predanja, mitove, baštinu, uvažava sve literarne elemente koji postaju baza scenariju. Iz njega proizlaze likovi, vile i vilenjaci, različite dobi, odrasli i djeca i njihove radnje (sadržaj poza): hodanje goletima, promatranje, stajanje na vjetru, plesanje, plesanje kola, spavanje (usnule vile), češljanje kose, ljuljanje na cvjetnim lijanama itd. (...) Iva Lulić također je fotografiji prišla kao rezultatu nekog izmišljenog, bajkovitog, ali virtualno snažno prisutnog svijeta - svijeta vila i vilenjaka. Bilo bi netočno reći da su te fotografije samo ilustracije legendi i priča na koje se odnose: one su fotografska predstava (performansa) za sve koji u tome učestvuju, a njih je značajan broj." Branka Hlevnjak, iz predgovora

Više informacija >>>

Duje Jurić:

Izložba Duje Jurića

(Rovinj, Galerija sv. Toma, 19. kolovoza - 12. rujna)

U izložbenom prostoru sv. Toma u Rovinju Duje Jurić predstavlja se izložbom "Novi Nadrealizam" koje su dio slikarskog ciklusa "Memo-Chips" "Izložene slike s motivima mreža strogih geometrijskih oblika povjesničari umjetnosti svrstavaju u "Novu geometrijsku apstrakciju". Geometrijski oblici na njima toliko su precizno i savršeno naslikani da prevladava iluzija kako je to djelo stroja. Strojna preciznost u funkciji je prikazivanja umjetnikova zamišljenog svijeta. Svijeta koji izlazi iz neke druge dimenzije. Motivi su realni samo ako prihvaćamo da su oni gotovo vjerne kopije struktura tiskanih elektronskih pločica, ili pak unutrašnjost chipova u tim elektronskim pločicama", piše u predgovoru izložbe Dario Sošić.

Više informacija >>>

Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost

(Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti, 26. lipnja - 12. listopada)

Izložba "Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost" raritetnim referentnim manifestima, časopisima i umjetničkim radovima iz međunarodnog fundusa Kolekcije Marinko Sudac predstavlja radikalni odmak umjetnika prvih dekada 20. stoljeća od tradicionalnog poimanja umjetničkog stvaralaštva i pozicije umjetnosti u društvenom životu, koji je u mnogome odredio vizualnu umjetnost, kulturu i stvarnost suvremene civilizacije. Izložene su futurističke, dadaističke, zenitističke, nadrealističke i druge publikacije, te kolaži i grafička djela umjetnika avangardnih pokreta. Posjetitelji prvi put mogu razgledati 33 futurističkih manifesta, uz iscrpne sažetke na hrvatskom jeziku. Izlošci su postavljeni u i oko vremenske lente koja njihovu pojavu kontekstualizira u vremenu i prostoru.

Više informacija >>>