Preporuka izložbi

Cinemaniac 2014: Paper Movies & Kino umjetnika / Artists' Cinema

(Pula, MMC Luka, 20. srpnja - 6. kolovoza)

Cinemaniac predstavlja istraživačku platformu koja propituje veze filma i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program Pulskog filmskog festivala. Ovogodišnje izdanje Cinemaniaca, koje se otvara u Multimedijalnom kulturnom centru Luka u nedjelju, 20. srpnja, sastoji se od dva dijela: izložbe "Paper Movies" i programa projekcija "Kino umjetnika". Izložba Paper Movies predstavlja fragmentarnu putanju "papirnatih filmova" kroz kolaž, crtež, found footage, video, animaciju, fotografiju kao dio filmskog eksperimenta, eksperimenta "s filmom i oko filma", prostor u kojemu se istražuju granice medija. Program Kino umjetnika realizira se paralelno u galeriji Aneks (MMC Luka) i Kinu Valli, te obuhvaća recentnu audiovizualnu produkciju filmova umjetnika, radove koji nastaju na mjestu susreta suvremene umjetnosti i kinematografije.

Više informacija >>>

Marija Ujević Galetović

Marija Ujević Galetović kod Meštrovića

(Split, Galerija Meštrović, 17. srpnja - 14. rujna)

"Vrt Galerije Meštrović i ovaj put je, izložbom "Marija Ujević Galetović kod Meštrovića" u kojoj prikazujemo njezine kiparske i slikarske radove, postao mjesto susreta dviju umjetnosti čije se podudarnosti stapaju u začudnoj razigranosti oblika, sjena, odsjaja... Izloženi radovi u vrtu, tik uz Meštrovićeva remek- djela i u podnožju velebne palače Galerije Meštrović, prepušteni su gledatelju i njegovoj istovremenoj analizi i usporedbi s Meštrovićevim ostvarenjima za koja je i stvoren cijeli ambijent. U dosadašnjim izdanjima iz ciklusa "Umjetnik kod Meštrovića" suočio sam niz značajnih umjetnika s Meštrovićem vodeći računa o njihovu integritetu, no ovom prigodom, dovodeći umjetnost Marije Ujević Galetović u Meštrovićevo okrilje, nisam imao potrebu "štititi" je od Meštrovića." Andro Krstulović Opara, iz predgovora

Više informacija >>>

Vilim Svečnjak:

Vilim Svečnjak: "Žar boje"

(Labin, Gradska galerija, 22. srpnja - 11. kolovoza)

"Velik je njegov opus: tisuće djela (ulja, crteža, grafika, monotipija, kolaža, skica, krokija, scenografija, batika, tapiserija, stakla, keramika). Izbor slika za labinsku izložbu počiva na nekoliko tematskih i stilskih okosnica koje otkrivaju značenje boje u Svečnjakovom stvaranju: boja je iskazana u funkciji kolorističkog strukturiranja motiva, u snažnom pulsiranju i unutrašnjem naboju, ali i u emotivnoj ekspresiji proizašloj iz dubine njegova osjećanja svijeta. Svečnjak je usporedno slikao tragične prizore i sunčane krajolike, zanosne ženske aktove, portrete i cvijeće, slike u kojima je poput znanstvenika razrađivao probleme kompozicije, prostora i svjetla." Branka Arh, iz predgovora kataloga izložbe

Više informacija >>>

Iz grafičkih atelijera Joana Miroa

(Zagreb, Galerija Forum, 17. srpnja - 30. kolovoza)

Ostvarajući želju poznatog španjolskog umjetnika Joana Miroa da njegovi atelijeri budu pretvoreni u mjesta za nastavak grafičkog stvaralaštva drugih umjetnika, u njima je od otvorenja za javnost 1994. godine nastao velik broj radova španjolskih i stranih autora, kako onih već afirmiranih i slavnih, tako i onih koji su smatrani mladim nadama. Danas su ti radovi dio zbirke Zaklade u Palma de Mallorci. Izborom radova iz zbirke koji se sada mogu pogledati u Galeriji Forum, obilježava se 20. godišnjica postojanja ovih grafičkih radionica. Izloženi su radovi Waynea Crothersa, Democracie, mladog umjetničkog para Patricie Gómez i Marie Jesúsa Gonzáleza, Antonia Miralda i Wolfa Vostella, a prezentiran je i proces nastanka (predložak, matrica i probni otisak) grafičkog lista br. 9 iz Miróove serije Els Gossos.

Više informacija >>>

Vera Fischer, Djevojačko kolo, oko 1975.

Vera Fischer u Radničkoj galeriji

(Zagreb, 16. srpnja - 3. rujna)

U Radničkoj galeriji u Zagrebu, u srijedu, 16. srpnja u 19 sati otvara se izložba "Vere Fischer. Preživjela". Na otvorenju će se predstaviti monografija autorice Branke Hlevnjak "Vera Fischer. Od pop arta do misionarstva" o kojoj će govoriti Ariana Kralj, Jasminka Domaš i Darija Alujević. Leila Mehulić u predgovoru izložbe o Veri Fischer piše: " Egzistencijalno lutanje u mladenačkim godinama nagovijestilo je nestalnu narav umjetničkog rukopisa. U svijetu likovnosti razmjerno je malo autora koji su spremni u potpunosti izmijeniti svoj stil. Za takav suicid valja biti lišen karakterne samoobmane, biti dovoljno žilav i lud. Bez potrebe da se ukorijeni, Fischerova se svakog desetljeća preobražavala, pa su dionice opusa, koji je bujao od 1950-tih do kraja 1980-ih godina, dojmljiv dokaz hrvatske zastupljenosti na poligonu velikih umjetničkih pokreta."

Više informacija >>>

Lovorka Lukani (Izvor: HDLU Istre)

Lovorka Lukani: Papir pamti

(Poreč, Zavičajni muzej Poreštine, 18. srpnja - 1. rujna)

Lovorka Lukani u svojim radovima istražuje mogućnosti bijele površine, koristi reljef za njezino modeliranje i na taj način dobiva posve novi, gotovo skulpturalni predmet. U svojoj seriji grafičkih uradaka prelazi sam ready made kao objekt i koncentrira se na tragove koje taj isti dio svakodnevnice ostavlja, utiskujući u bijeli grafički papir konture predmeta na koje slučajno nailazi. Pritom se ne služi nikakvim pigmentima već je trag predmeta gledatelju vidljiv samo kroz igru svjetla i sjene, a gledatelj mora sam pronaći najbolji način promatranja rada. Osim radova u kojima se bavi prostorom, umjetnica predstavlja i seriju kojom se okreće samoj sebi i vlastitoj intimi.

Više informacija >>>

Mirna Grubišić

Mirna Grubišić: "Nature design"

(Zagreb, Galerija Karas, 16. srpnja - 27. srpnja)

Dizajnerica Mirna Grubišić u Galeriji Karas izlaže svoj dizajnerski koncept Apple Tree. Riječ je o predmetima u čijem je oblikovanju Mirna bila inspirirana granama stabla i oblicima biljnog svijeta. Unoseći elemente prirode u interijer koje na razlilčite načine multiplicira, Mirna stvara dekorativne i funkcionalne predmete poput polica, pregrada, zidnih obloga, stolova, klupa... Ovim projektom, autorica pokušava ispuniti potrebu za prirodom u urbanom interijeru i izbrisati granice između vanjske prirode i naših domova.

Više informacija >>>

Antonio Segui, Te Fuiste sin que Nos Diéramos Cuenta, 
1977.

Antonio Segui - slike, objekti i grafike 1961-2013

(Split, Palača Milesi i Galerija Kula, 14. srpnja - 14. kolovoza)

Dobar glas Antonia Seguía dopirao je i do južnoslavenskih strana već krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. Osim što smo njegova djela mogli vidjeti reproducirana u katalozima, u inozemnim časopisima i u pregledima novijih likovnih tendencija, on je nagrađen na ljubljanskom Biennalu grafike 1969. godine, imao je samostalnu izložbu u Beogradu 1967. godine, a njegovi su radovi pokazani i u Zagrebu 1969. godine na izložbi "Dimenzije realnog". Splitska publika sad ima priliku vidjeti pravu sažetu Saguíevu retrospektivu, pregled djela raznih tehnika, formata, ciklusa i faza, a koji obuhvaća punih pola stoljeća - od 1961. do 2010.

Više informacija >>>

Daniel Butala: Crteži (1970. - 2014.)

(Karlovac, Galerija Vjekoslav Karas, 9. srpnja - 31. kolovoza)

"Ova retrospektivna izložba kronološki pokazuje Butaline stvaralačke mijene u autorskoj prepoznatljivosti i u punini likovne izražajnosti, čiji kontinuitet slijedimo od crteža datiranih u razdoblje 1970-ih, pa do djela potpisanih u ovoj godini. Štoviše, u kronološkoj liniji otkriva se i iznimno crtačko umijeće, a u recentnom izboru iz golemog djela iščitava se njegova čvrsta struktura i stilska koherentnost sažimajući u retrospektivnom "snimku" izabranih djela stvaralačku vjerodostojnost i koncepcijsku utemeljenost. Butalinu ikonografsku strukturu iščitavamo u raznovrsnim motivima prepoznatljivog ishodišta u neiscrpnoj prirodi: florealni motivi (cvijeće i listovi), zatim tematske cjeline leptira kukaca, vilin konjica, kao i impresivne varijacije u seriji crteža mitološke teme Ikara i Dedala, te formu ljudske glave." Milan Bešlić, iz predgovora

Više informacija >>>

Ivan Listeš:

Ivan Listeš: "Pričam ti priču"

(Dubrovnik, Galerija Florin dom, 18. srpnja - 28. srpnja)

"Ivan Listeš slika neobične urbane basne. Basna je, kao što znamo, priča u kojoj su glavni likovi životinje s ljudskim osobinama. Život je pak priča u kojoj su glavni likovi ljudi sa životinjskim osobinama. Basne nam uvijek donose i određenu po(r)uku. Ivan je u svakom slučaju dijete svoga vremena, istodobno i zaigran i zabrinut. Pokušava nešto (iz)reći. Biti izvoran i nov u umjetničkom smislu, podrazumijeva spajanje onog naizgled nespojivog. Njemu takva sinteza vrlo fino polazi za rukom. (...) Listešova linija je virtuozna i čvrsta, a namazi boje koje nanosi na sliku gusti i dinamični. Brojni slojevi koje tako nanosi u pastoznim potezima jedan preko drugog stvaraju bogatu strukturu, pretvarajući površinu slike mjestimično u plitki reljef, dajući slici jedan gotovo enformelistički prizvuk." Hrvoje Marko Peruzović, iz predgovora

Više informacija >>>